Tips voor je administratie en belastingen

In de praktijk merk ik dat veel zelfstandige ondernemers dezelfde vragen hebben. Die vragen gaan vaak over het organiseren van de boekhouding en wetten en regels die voor ondernemers van toepassing zijn. Een paar tips krijg je vast van me mee.

Facturen sturen

Heb je een werk verricht voor een klant en is de klus geklaard? Dan kan de factuur gestuurd worden. Let er op dat de factuur correct is opgesteld.

Wist je dat er wettelijke regels gelden voor een factuur? Vermeld in ieder geval je bedrijfsnaam en het adres waarop je onderneming gevestigd is op de factuur. Ook je KvK nummer en het btw-nummer horen op de factuur te staan. Van de afnemer de volledige (bedrijfs)naam en het complete adres.

De factuur krijgt een uniek nummer mee en de datum waarop de factuur is uitgereikt. Beschrijf duidelijk welke goederen of diensten je geleverd hebt. Tenslotte het bedrag dat je in rekening brengt. Vermeld ook het bedrag exclusief btw, het btw-percentage en het btw-bedrag.

Met een duidelijke en juiste factuur voldoe je aan de verwachtingen van de Belastingdienst en maak je het je klant makkelijk om jou te betalen.

Hieke Bakker Administratie & Belastingadvies geeft jou als zelfstandig ondernemer een tip over facturen sturen.
Hieke Bakker Administratie & Belastingadvies geeft jou als zelfstandig ondernemer een tip over aftrekposten bij je belastingaangifte.

Aftrekposten

Als zelfstandig ondernemer heb je recht op bepaalde ondernemersaftrekposten. Om daarvoor in aanmerking te komen wil de Belastingdienst wel dat je een echte ondernemer bent en heeft daarvoor het urencriterium in het leven geroepen.

Je moet als ondernemer minimaal 1225 uur per jaar besteden aan je eigen bedrijf. Dat is ongeveer 25 uur per week. Ook wanneer je halverwege het jaar als ondernemer start moet je minimaal 1.225 uur in het jaar gewerkt hebben om in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Uren die je besteedt aan het werven van klanten of het bouwen van een website tellen ook mee voor het urencriterium.

Probeer je uren zo goed mogelijk bij te houden, dan voorkom je discussie met de Belastingdienst.

Kleine ondernemersregeling

Verwacht je dat je jaaromzet de komende jaren onder de € 20.000 blijft? Dan kan de kleineondernemersregeling (KOR) interessant voor je zijn.

Ondernemers die de KOR toepassen, zijn vrijgesteld van BTW en hebben minder administratieve verplichtingen. Je hoeft dan geen BTW-aangifte te doen.

Deelname aan de KOR kan voordelig zijn, als je jaarlijks BTW moet betalen of als je afnemers hebt die de BTW niet in aftrek kunnen brengen, zoals bijvoorbeeld particulieren. Zij zijn dan goedkoper uit.

Denk je dat dit voor jou van toepassing kan zijn neem dan contact op dan leg ik je de gevolgen uit.

Hieke Bakker Administratie & Belastingadvies geeft jou als zelfstandig ondernemer een tip over de kleine ondernemersregeling.

Wil je weten hoe ik jou nog meer kan helpen?

Bekijk dan mijn diensten voor zelfstandig ondernemers.