FAQ

Om je op weg te helpen met het ondernemerschap en wat daar mogelijk bij komt kijken vind je op deze pagina antwoorden op een paar veel gestelde vragen. Er zijn vast meer en andere vragen waar je tegenaan loopt, ik help je er graag bij.

De kans is groot dat de Belastingdienst je als ondernemer voor de omzetbelasting gaat zien omdat je een leverancier van energie wordt. In dat geval kun je de btw die je betaald hebt bij de aanschaf van de zonnepanelen terugvragen. Hoe dat precies werkt? Neem daarvoor contact met mij op.

Als je in bedrijfsmiddelen investeert kun je in aanmerking komen voor investeringsaftrek. De meest bekende en gebruikte is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je in een jaar investeringen gedaan hebben van in totaal meer dan € 2.300. Een investering is in de regel een aanschaf van een bedrijfsmiddel zoals bijvoorbeeld een machine of computer die € 450 of meer heeft gekost en meerdere jaren meegaat. De voorwaarden en mogelijkheden kan ik je haarfijn vertellen.

De regel voor het bewaren van de boekhouding is zeven jaar. Omdat steeds meer facturen en bonnetjes digitaal bewaard worden al dan niet in een boekhoudpakket is het niet nodig de papieren bonnen en facturen 7 jaar op te slaan. Als de boekhouding binnen een redelijke termijn te controleren is met de gescande stukken is dat voldoende. Let er wel op dat bij het overstappen naar een ander boekhoudsysteem of computer de oude boekhouding met facturen en bonnetjes bewaart blijft.

Rijd je in je privé auto naar zakelijke afspraken? Dan is het verstandig deze zakelijke kilometers goed bij te houden. Je kunt aan jezelf een kilometervergoeding geven van € 0,19 per kilometer. Je kunt er ook voor kiezen aan het eind van het jaar deze zakelijke kilometers tegen € 0,19 per kilometer als privé storting te boeken. Het maakt niet uit of je de kilometers in rekening brengt bij je klant. Doe je dat wel, dan zijn de in rekening gebrachte kilometers omzet. Het tarief mag hoger of lager dan € 0,19 per kilometer zijn. Denk er aan, wanneer je btw plichtig bent ook btw over deze in rekening gebrachte kosten kosten te bereken.

De btw is een belasting waarbij je zelf moet zorgen dat je aangifte doet en betaalt. Je ontvangt geen acceptgirokaart. Het juiste betalingskenmerk kun je, wanneer je het niet meer hebt, van de website van de Belastingdienst halen. Op belastingdienst.nl zoeken naar “betalingskenmerk opzoeken”. Dan kom je bij een zoekhulp waar je je aangiftenummer in kunt vullen en je het bijbehorende betalingskenmerk ontvangt.